Nezaposlenost u 2009. najviše rasla u Evropi

Bez autora
Mar 25 2010

Među trideset najbogatijih zemalja sveta, članice Evropske unije su tokom 2009. godine zabeležile najveći rast nezaposlenosti.Najdramatičniji rast nezaposlenosti je registrovan u Irskoj - u januaru ove godine stopa nezaposlenosti u toj zemlji je dostigla 13,8 odsto radne snage, što je 4,4 odsto više nego januara 2009. i 7,5 odsto više nego početkom 2008. Na drugom mestu je Slovačka, u kojoj je stopa nezaposlenosti januara ove godine bila 13,7 odsto, četiri odsto više nego godinu dana ranije.

Nezaposlenost u 2009. najviše rasla u EvropiMeđu trideset najbogatijih zemalja sveta, članice Evropske unije su tokom 2009. godine zabeležile najveći rast nezaposlenosti, upozorila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Najdramatičniji rast nezaposlenosti je registrovan u Irskoj - u januaru ove godine stopa nezaposlenosti u toj zemlji je dostigla 13,8 odsto radne snage, što je 4,4 odsto više nego januara 2009. i 7,5 odsto više nego početkom 2008.

Na drugom mestu je Slovačka, u kojoj je stopa nezaposlenosti januara ove godine bila 13,7 odsto, četiri odsto više nego godinu dana ranije.

Španija i dalje prednjači među članicama EU po procentu nezaposlenih - 18,8 odsto u januaru, tri odsto više nego januara 2009.

U SAD je stopa nezaposlenosti nešto niža, ali još uvek relativno visoka - 9,7 odsto, za tri odsto veća nego pre godinu dana, dok je u Japanu procenat nezaposlenih tokom 2009. povećan za svega 0,7 odsto - na 4,9 procenata radne snage.

Mada se ekonomska situacija u EU, prema tvrdnjama Evropske komisije, u poslednjih deset meseci poboljšava, izgledi tržišta rada dvadesetsedmorice nisu povoljni ni za 2010.

To ne bi trebalo da predstavlja iznenađenje, budući da je, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), privreda EU u 2009. zabeležila pad za 4,1 odsto, dok je, poređenja radi, američka opala za 2,7 odsto. Najveće privredno opadanje registrovano je u onim zemljama EU koje nisu članice OECD - Litvaniji, Letoniji i Estoniji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik